Het Nieuwe Idee van Mark Rutte is hierbij gestart.

De nieuwe plannen van de regering Rutte III nu de dividendbelasting niet zal worden afgeschaft, kan niet rekenen op de steun van de oppositiepartijen, werd onthuld tijdens een parlementair debat op dinsdagavond. De oppositiepartijen waren allemaal duidelijk geïrriteerd, zo meldt NU.nl.

Aangezien de dividendbelasting op zijn plaats blijft, heeft de overheid jaarlijks ongeveer 2 miljard euro die de maatregel zou hebben gekost om te besteden. De regering en de coalitie zijn vastbesloten om dat geld voornamelijk aan het bedrijfsleven te besteden door de winstbelasting te verlagen. Ze nemen ook andere maatregelen die bedrijven ten goede zullen komen. Op deze manier hoopt de overheid het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren – hetzelfde doel als bij de afschaffing van dividendbelasting.

De oppositie daarentegen wil dat geld uitgeven aan de publieke sector – meer geld voor gezondheidszorg, onderwijs en andere openbare diensten. Er was ook een oproep om de geplande verhoging van het lage btw-tarief ongedaan te maken. Maar aangezien de coalitie een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, heeft ze de steun van de oppositie niet nodig om hun geplande maatregelen door te drukken.

De oppositiepartijen realiseerden zich al snel dat het geld dat bespaard werd door het houden van dividendbelasting niet zou worden besteed zoals zij het wilden, dus keerden zij hun aandacht naar de acties van premier Mark Rutte, aldus de krant. In het afgelopen jaar verdedigde Rutte altijd de afschaffing van dividendbelasting, waarbij hij herhaaldelijk zei dat het schrappen van de maatregel een “onverantwoord risico” zou zijn.

Rutte erkende dinsdag dat hij het afgelopen jaar was benadeeld door de discussie over de dividendbelasting. “Het is een kras”, zei hij, maar voegde eraan toe dat het verzamelen van krassen deel uitmaakt van zijn werk. “Anders doe ik mijn werk niet goed.”

Nu dividendbelasting niet zal worden afgeschaft, willen SP-leider Lilian Marijnissen, GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Lodewijk Asscher Rutte zijn uitspraken over ‘onverantwoordelijke risico’s’ intrekken en toegeven dat hij het bij het verkeerde eind had. “Klop niet uit de hand en zeg: het is geen onverantwoord risico, dat zou een stap zijn in de richting van het herstel van het vertrouwen”, zei Klaver. Asscher: “Leiderschap gaat ook over het toelaten van je fouten, dit is een vergissing.” Marijnissen: “Je hebt gegokt en verloren. Geef het nu toe.”

Maar Rutte zou niet verder buigen. Hij noemde de nieuwe plannen een ‘verstandig pakket’ en wees erop dat de overheid al 6,5 miljard euro extra investeert in de publieke sector. En het niet afschaffen van dividendbelasting is een risico, zei hij. “Of het onverantwoordelijk is valt nog te bezien.”

Het nieuwe pakket maatregelen richt zich niet op een specifiek doel, zoals de afschaffing van de dividendbelasting. De afschaffing was bedoeld om bedrijven in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk te verleiden zich in Nederland te vestigen. De Britten leggen geen dividendbelasting op en hebben daarom een ​​concurrentievoordeel, aldus Rutte. “Er zijn risico’s en ze blijven.” Volgens de premier nemen de nieuwe plannen enkele van die risico’s weg.

Rutte’s vergissing om fouten toe te geven en de weigering van de coalitie om ten minste een deel van de 2 miljard euro te investeren in burgers in plaats van bedrijven, resulteerde in PVV-leider Geert Wilders die een motie van wantrouwen tegen Rutte indient. De motie kreeg steun van SP, PvdA, PvdD, DENK en FvD. Dat is ongeveer een derde van de Kamer, maar geen meerderheid, dus de motie ging niet over. De steun van de PvdA voor deze motie is opvallend – Asshcer’s partij gebruikt deze parlementaire macht bijna nooit.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *